Markten blozen groen als Bitcoin beste kwartaal sinds 2013 heeft

Bitcoin boekt beste kwartaal in bijna tien jaar en gaat groeiseizoen in. De aandelenmarkten zijn ook klaar voor een stellair jaar.

  • Markten herstellen sterk na flash crash van gisteren.
  • Bitcoin boekt beste kwartaal sinds 2013.
  • Bredere aandelenmarkten ook omhoog op weg naar historisch groot kwartaal.

De oorzaak van de crash was de Bitcoin

Nu het eerste kwartaal ten einde loopt, bezorgden de markten beleggers een topdag. Bijna elke asset in de wereldwijde top 20 van cryptocurrencies stond in het groen.

De wereldwijde marktkapitalisatie steeg met 2,1% en kwam daarmee terug in de range van $1,9 – $2 biljoen na de flash crash van gisteren.

De oorzaak van de crash was de Bitcoin, die eerder gisteren van een klif viel nadat hij de $60.000 had benaderd.

De oorzaak lijkt een golf van geactiveerde stop-losses te zijn geweest – geautomatiseerde transacties die worden uitgevoerd als de markten de verkeerde kant op lijken te gaan – die ertoe leidden dat de waarde van Bitcoin in één enkele kaars van 5 minuten met $1.800 werd weggevaagd.

De crash leidde tot de liquidatie van zo’n 600 miljoen dollar aan futures-contracten in één uur. Zoals we eerder deze week meldden, worden de markten steeds schuimender, waardoor voorspellingen moeilijker worden.

Op 26 maart werd in een periode van 24 uur meer dan $ 2,4 miljard aan futurescontracten weggevaagd toen de markten snel veranderden. Maar het plaatje ziet er vandaag beslist rooskleuriger uit.

Bitcoin is nu terug in de $59.000 range, en Ethereum, dat zich meer dan herstelde van de daling van gisteren, steeg met 6,5% naar een all-time high van $1.944.

Andere grote stijgers waren Filecoin, die maar liefst 41% aan zijn muntprijs toevoegde en zo voor het eerst in de top 10 van grootste munteenheden terechtkwam. Chainlink voegde 11% toe, Polkadot 12% en Algorand 7%.

De enige verliezen van gisteren kwamen van Theta Token, de verrassingsperformer van Q1 die van obscuriteit uitgroeide tot een van ’s werelds grootste projecten. De prijs daalde met 5%, waardoor het uit de top 10 van grootste valuta’s verdween.

Maar de algemene trend voor crypto’s

Maar de algemene trend voor crypto’s in het begin van 2021 is positief bullish. Bitcoin had zijn beste Q1-prestatie sinds 2013, en heeft voor het eerst in de geschiedenis van het project meer dan 30 dagen boven de $ 50.000 doorgebracht.

De wereldwijde cryptomarkt ging in 12 maanden van $180 miljard naar $1,8 biljoen, en alle tekenen wijzen op aanhoudende winsten. Hetzelfde kan gezegd worden van de bredere aandelenmarkt.

De Dow sloot het kwartaal af met een stijging van 8%, de S&P 500 met 6% en de technologiezware Nasdaq is 3% gestegen, ondanks een afname van de groeiaandelen die deze markt domineren. Maar de ster van dit kwartaal was de Russell 2000, die in het afgelopen kwartaal 13% winst boekte.

April is zowel voor de Bitcoin als voor de aandelenmarkten een gunstige maand geweest. Aandelen sloten april hoger af in 14 van de afgelopen 15 jaar, en sinds 1950 was het de op één na beste maand voor aandelen, volgens Ryan Detrick, LPL Financial chief market strateeg. Hetzelfde kan worden gezegd van Bitcoin – de cryptocurrency is in zijn geschiedenis slechts twee keer gedaald in april. De enige andere maand waarin Bitcoin zo goed presteerde, was mei.

Het is geen wonder dat het grootste deel van de futurescontracten voor het volgende kwartaal de prijs van Bitcoin op $80.000 zet, volgens Glassnode.

Hou je hoed vast, mensen.